Ajattelun vahvistaminen opetuksessa

Kirjaan liittyvät materiaalit käyttöösi

KUVAVIRIKKEITÄ KRIITTISEEN,
VÄLITTÄVÄÄN JA LUOVAAN
AJATTELUUN

Kuvat ovat hyviä virikkeitä keskusteluihin. Olen koonnut muutamia taideteoksia, joiden tarkoitus on provosoida
ajattelua. Pääsette alkuun tarkastelemalla hetken aikaa kuvia ja kirjoittamalla kysymyksiä yhdessä pohdittavaksi.

Monesti kantaa ottava taide maalaa todellisuudesta tai tulevaisuudesta synkän kuvan. Mikäli käytät tällaista kuvaa, on tärkeää
huolehtia toivon säilymisestä. Oppilaissa ei tulisi synnyttää turhaa ahdistusta tulevasta vaan keskittyä omassa vaikutuspiirissämme oleviin asioihin.

Ympäristö ja kestävä elämäntapa

Piirros provosoi ajattelemaan planeettamme rajallisuutta ja kestokykyä jatkuvan kulutuksen keskellä. Harmaan verhon takaa häämöttää kirkkaan sininen taivas, joka herättää ajatuksia toivosta.

Tässäkin piirroksessa korostuu kysymykset ympäristön kestokyvystä. Pieni puu on ahdistettu kielekkeelle kerrostalojen toimesta. Pieni puu näyttää kuitenkin varsin terveeltä, joten piirros tarjoaa myös mahdollisuuden ajatella sinnikkyyttä.


Myös tämä piirros tuo eteemme kysymykset luonnon rajallisuudesta.


Media

Tämä piirros herättelee ajattelemaan sosiaalisen median roolia elämässämme. Vapauttaako vai vangitseeko kännykkä?

Valeuutiset leviävät nopeammin kuin koskaan. Piirroksen sopivuutta kannattaa miettiä pienempien oppilaiden kanssa. Se voi toimia tehokkaana ajatusten herättäjänä valeuutisten vakaville vaikutuksille. Voiko ihmisiä oikeasti kuolla valeuutisten seurauksena?

Ajattelun työkalupakki

Ajattelun taidot ovat kuin työkaluja, joiden avulla voimme tavoitella selkeämpää, johdonmukaisempaa ja ymmärrettävämpää viestintää. Voit ladata työkalut omaan käyttöösi tästä.


Esitellessäni niitä oppilaille tuon luokkaan pienen työkalupakkia muistuttavan laukun. Otan sieltä esille yhden paperille laminoidun kuvan kerrallaan. Käsittelemme kyseistä ajattelun työkalua kirjaan kirjoitettujen aktiviteettien avulla. Käytämme ajattelun työkaluja myös kirjallisen tuotoksen jäsentelyssä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: